WAT IS DE
PROCESINDUSTRIE

De procesindustrie is eigenlijk een verzamelnaam voor alle bedrijven die zich bezig houden met de productie en/of verwerking van chemische en petrochemische processen. Van olie tot grondstoffen, van farmacie, chemie tot energiewinning/-voorziening en vuilverbranding of slibverwerking. Denk aan de grote fabrieksterreinen en -installaties die je in het Rotterdamse havengebied (en in de Botlek in het bijzonder) tegenkomt.

HOOGWAARDIGE TECHNISCHE EN CHEMISCHE PROCESSEN

Het gaat in de procesindustrie om hoogwaardige technische en chemische processen waarbij veiligheid en continuïteit van het grootste belang zijn. Kenmerkend voor de procesindustrie is de dynamiek van zowel het werk als de omgeving maar ook de doorgaande innovatie van processen en (ondersteunende) technieken.

WERKEN ALS LEERLING OPERATOR

Zoals procesindustrie een verzamelnaam is, is procesoperator dat eigenlijk ook. Operator bij de een is niet hetzelfde als bij de ander. Dat is afhankelijk van het soort bedrijf, product en proces. Maar in z’n algemeenheid kun je stellen dat de procesoperator ervoor zorgt dat het productieproces in een fabriek of installatie (vol)continu blijft doordraaien. Controleren, bewaken, signaleren, volgen… en zo nodig ingrijpen.

Die taken en werkzaamheden oefen je op veel verschillende manieren uit: omringd door monitoren in de controlekamer, door het controleren van leidingen, afsluiters of ventielen op de plant zelf of het verrichten van klein technisch onderhoud. Want wat je zelf kunt, doe je natuurlijk gewoon zelf. In weer en wind, bij 25 graden onder een stralende zon of in de vrieskou bij -8.

Logisch dat we bij PRODEX uitsluitend werken met mensen die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en een aangeboren technisch inzicht. En dat procesoperator zeker geen job is voor ‘binnenzitters’ is wel duidelijk. Iets voor jou?

Procesoperator: geen baan voor binnenzitters!